Expertiza grafoscopica Domenii de activitate Servicii de expertiza grafica Date personale Contact Gheorghe Nicola, expert criminalist


Gheorghe Nicola - Expert Criminalist

Expertiza grafica si tehnica a documentelor
Expertiza criminalistica a scrisului - definitie si obiect

expertizare documente si semnatura Expertiza criminalistica a scrisului - numita si grafoscopie sau expertiza grafica - este una dintre cele mai importante ramuri ale criminalisticii si are ca obiect de activitate identificarea autorului unui scris necunoscut sau contestat prin:

  • Stabilirea faptului daca un text sau o semnatura au fost realizate de catre persoana nominalizata in actul respectiv
  • Identificarea persoanei care a executat un text sau o semnatura care s-au dovedit ca nu apartin titularului sau provin de la autori necunoscuti sau cu nume fictive.

Diferentierea expertizei grafice de alte forme de examinare a scrisului

Expertiza tehnica a actelor

Are drept obiect de activitate efectuarea de investigatii fizico-chimice si traseologice in vederea depistarii urmelor materiale de contrafacere sau modificare a actelor(in cazul falsului in acte).

Falsul in acte este intalnit sub doua forme:

  • falsul intelectual consta in atestarea unor fapte sau imprejurari neconforme cu adevarul sau omiterea constienta de a se insera date sau imprejurari reale.
  • Falsul material consta in alterarea anumitor elemente ale unui act oficial sau neoficial preexistant sau confectionarea integrala a unui act, de natura sa produca efecte juridice. Alterarea se poate realize prin stersaturi sau adaugiri.

Grafologia

Are drept obiect de activitate determinarea caracterului, a temperamentului, a personalitatii omului cu ajutorul scrisului.

Grafologia urmareste determinarea personalitatii unei personae cunoscute, pe baza unui scris sincer care emana de la aceasta, pe cand expertiza grafica stabileste autorul unui scris necunoscut/contestat sau autenticitatea semnaturilor.

Forme sub care se intalnesc actele expertizate

  1. TEXTE: scrisori, cereri, insemnari, formulare completate de mana, adnotari scurte("Am predat", "Am primit". Vanzator", "Cumparator", "De accord", "Vazut" etc).
  2. SEMNATURI: literale, semiliterale, indescifrabile(aliterale).
  3. SEMNE GRAFICE ALITERALE: semne de punctuatie, sublinieri, semne de numerotare si continuare a paginilor.


Expertiza grafoscopica  -  Domenii de activitate  -  Servicii  -  Date personale  -  Contact